Preporuke za oblačenje po hladnom vremenu

Naši treninzi se održavaju svakako, bez obzira na vremenske uslove, ali uvek ostaje pitanje kako se obući kada vreme baš i nije takvo da vas vuče da istrčite . Pred vama je jedan primer kako se obući za treninge u hladnim i vetrovitim danima.

Slojevi

Prva i osnovna stvar je da se treba oblačiti u slojevima i to ne predebelim. Na taj način lako možete nešto skinuti ako se ispostavi da vam je pretoplo, ali da vam sa druge strane ne postane odmah hladno. Uvek je lakše skinuti komad odeće pa ga vezati oko struka ili držati u ruci nego shvatiti da se niste dovoljno obukli

Materijal

Pamučnu odeću bi trebalo izbegavati. To nikako ne znači da ukoliko u ormaru imate samo pamučne majice i dukseve odmah zaboravite na trening zimi. Ljudi su trenirali i pre 30, 40, 50 godina kada nije bilo ni pomena o materijalima o kojima će ovde biti reči. Jednostavno, pamuk nije najbolji izbor. Upija vlagu i hladi vas, stvara neprijatan osećaj i onda trening gubi draž ako se vi ne osećate suvo i lagodno.

Rešenje su sintetički materijali. Oni vlagu odvode od tela i daju mnogo komforniji i “suvlji” osećaj iako se znojite i vežbate. Nije reč ni o kakvim visokotehnološkim dostignućima koja su dostupna samo “profi” sportistima. Preporuka za nabavku majica, dukseva, jakni, kapa i rukavica su sve sportske prodavnice i naročito odeljci za planinare, trkače i bicikliste, dakle svu onu bratiju koja po prirodi stvari provodi vreme napolju. Ne morate ostavljati silan novac u firmiranim sportskim radnjama, već slobodno kupite nešto od planinarskih “prvih slojeva”, koji su možda čak i povoljniji izbor, jer su predviđeni za mnogo teže uslove od treninga na otvorenom u trajanju od sat vremena i povratka u topli dom (ceo dan u snegu, na planini, spavanje u šatoru, npr.).

Prvi sloj – uz telo, odvodi vlagu
Drugi sloj – izolacija, upija vlagu od prvog sloja
Treći sloj - vetrovka
Treći sloj – vetrovka, zaštita od spoljnih uslova, vetra i kiše

Optimalno je da na sebi imate tri sloja. Prvi je uz telo i odvodi vlagu od njega, predajući ga drugom sloju. Drugi sloj je taj koji upija vlagu, ali i najviše “greje”. Tu odaberite debljinu duksa po vašim afinitetima. Treći sloj je jakna koja treba da zaštiti od elemenata. Uopšte ne treba da je debela, naprotiv, samo da zaštiti od vetra i da odoleva kiši što duže. Jakna će se postarati da toplota koju odaje telo ostaje unutar nje i da se ne rasipa previše.

Sa druge strane, nekada su vremenski uslovi takvi da su vam samo majica i duks dovoljni. Nakon nekog vremena moći ćete da procenite koju konfiguraciju da odaberete za vremenske uslove koji vas napolju očekuju. Videćete da ekipa koja pozira na fotografijama sa treninga ima prilično širok spektar oblačenja.

Kape, trake za glavu i rukavice raznih debljina

Kape, rukavice, trake i ostale dodatke ne treba zaboraviti. Nije na odmet imati ih uz sebe, makar ih ne izvadili iz džepa. Vetar može uvek da krene da duva a onda je subjektivni osećaj temperature mnogo niži od onoga što kaže termometar.

Dame

zenskitop

Ne vidi se ali puno znači.  Kao i kod svakog drugog komada odeće, najbitnija je udobnost. Svakako od materijala zavisi koliko dugo će  grudnjak biti mokar ali ako je vama najudobnije u pamučnom, samo napred. Važno je da se osećate prijatno pri svakom pokretu u toku treninga. 

Sportski grudnjak nije tesko odabrati ali obavezno isprobati kako se ponasa u pokretu i da li “drži sve na mestu”.

Evo jednog korisnog linka:

http://www.trcanje.rs/oprema/grudnjak-za-trcanje/

Obuća

Patike? Ako je kiša ili sneg, noge će vam posle nekog vremena biti mokre, makar delimično i tu nema dileme, pomirite se s tim. Možete se truditi da ih sačuvate suve što duže, da ne gađate baš svaku baru, a kada se malo zagrejete onda i mokre čarape neće biti baš tako neprijatne. Ne traje sve to tako dugo da ne bi moglo da se podnese. Trčanje po snegu ima svoju draž, ali i cenu koja u ovom slučaju nije visoka – par mokrih čarapa i patika 🙂

Priložene fotografije nude kratak prikaz odevanja i svakako nisu iscrpni opis ni odeće ni funkcionalnosti odevnih predmeta. Internet nudi obilje informacija na temu koju smo ovde započeli. Ukoliko imate neko pitanje, slobodno ga postavite u komentarima ovog albuma i ko god bude želeo moći će da podeli svoje iskustvo sa vama.

Na vreme ne možete da utičete, ali možete na to kako ćete se prema njemu postaviti. Ne zaboravite: nema lošeg vremena, ima samo loše odabrane odeće.

Vidimo se na treninzima!

Posted on: February 15, 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *